Bekijk vacatures
Hoe het online handeltje van Twentse elektromonteur Ruud een miljoenenbedrijf werd
ENSCHEDE – 2000 euro en een studio in de Enschedese binnenstad. Meer had Ruud Pierik (35) niet. Zijn groothandel Elektramat groeide in vijftien jaar uit tot een miljoenenbedrijf. Hoe heeft ie dat geflikt?

„Welkom, ik ben Ruud.” De directeur draagt werkschoenen, een spijkerbroek en blauwe bedrijfspolo. „Directeur? Nee, hoor. De hele dag vergaderen en achter je pc zitten is niks voor mij. M’n handen moeten vies worden.”


Ondernemer, dat klinkt beter. Welke titel je Ruud Pierik ook geeft, feit blijft dat de dertiger verantwoordelijk is voor dit bedrijf aan Het Poolman met een miljoenenomzet én 160 personeelsleden. „Die druk voel ik dagelijks. Dat hoort er nu eenmaal bij”, zegt hij hierover later. Maar eerst een rondleiding.


Uitbreiding

R. Pierik Elektrotechnisch Installatiebureau. Hij moet er zelf om lachen. „Ik stapte in 2006 spontaan binnen bij de Kamer van Koophandel. Ik heb die slechte, veel te lange bedrijfsnaam daar ter plekke verzonnen.”


Pierik had als elektrotechnisch installateur onvoldoende werk en begon thuis aan de Walstraat met de onlineverkoop van schakelkasten. De bedrijfsnaam werd al snel veranderd in Elektramat en vier jaar later verhuisde Pierik met zijn eerste vier medewerkers naar de Staalsteden. Daarna naar de Wethouder Beversstraat en sinds vorig jaar vind je de elektrotechnische groothandel in een gloednieuw pand aan Het Poolman. Ook dat pand is alweer te klein en dus wordt er een groot magazijn bijgebouwd.


“Ik kon en wilde dit niet meer alleen”
Ruud Pierik

Personeelstekort

Hij was op het juiste moment, op de juiste plek. Zo verklaart Pierik zijn succes. „Veel groothandels hebben een kans laten liggen.” Er is een hoop veranderd sinds 2006. De webshop telt nu meer dan 400.000 producten: van groepenkasten tot laadpalen. En in 2018 werd Mike van Klaveren (33) mede-eigenaar en aangesteld als technisch directeur. Pierik: „Dit kon en wilde ik niet meer alleen. Mike en ik hebben dezelfde achtergrond. Hij is een fijne sparringpartner en vanaf het begin al bij Elektramat betrokken.”


Niet alleen intern veranderde er veel. Klanten worden steeds handiger en gaan met hulp van YouTube zelf aan de slag. „Voor corona was de verhouding: 70 procent zakelijke markt, 30 procent particulier. Nu is het fiftyfifty. Het eerste kwartaal groeiden we daardoor met 100 procent, dat is normaal 60 procent.”


De rondleiding gaat van de hippe kantoorruimtes verder naar het magazijn. Veel studenten, dat valt direct op. Verderop vind je in een hoekje de sociale werkplaats van de SWB. „In de nieuwe aanbouw, krijgen ze straks hun eigen plek”, zegt Ruud Pierik.


Tweede vestiging?

Dit pand is na een jaar alweer te klein? De ondernemer knikt. „We hebben nu al 500 pallets met producten elders staan.” De klantvraag is groot en tegelijkertijd worstelt de branche met een grondstoffentekort. „Met langere levertijden tot gevolg, daarom houden we een grotere voorraad aan.” En dan over enkele jaren wéér verhuizen? „Dat nooit meer”, zegt hij met een lach. „De laatste verhuizing verliep allesbehalve vlekkeloos, omdat ons nieuwe automatiseringssysteem allerlei kinderziektes bleek te hebben. Ik heb er een trauma aan overgehouden.”


Elektramat gaat niet verhuizen, maar misschien wel uitbreiden, verklapt Ruud Pierik. „Een tweede vestiging in het midden van het land is zeker een optie, zodat we ook nieuwe mensen kunnen aantrekken. Want onze grootste uitdaging is nu het vinden van goed geschoold technisch personeel.” Ook gaat Elektramat online de grens over naar België. „We hopen volgend jaar te groeien naar 280 personeelsleden.”


Bron: Tubantia

Mandy de Jong 18-08-21, 11:00 Laatste update: 18-08-21, 12:13